Jdi na obsah Jdi na menu

AFP přirovnává situaci na Balkáně s COVID-19 ke katastrofě devadesátých válečných let

30. 11. 2020

Dopisovatel tiskové agentury AFP píše o nedostatku lékařského personálu, postelí a masovém nárůstu nakažených. Nemocnice zažívají kolaps, který se přirovnat k období devadesátých let, kdy balkánské národy mezi sebou válčily.

 

V jedné těžce postižené bosenské nemocnici si lékař postěžoval, že „žongluje“ mezi pacienty jejichž život visí na vlásku. „Situace mi připomíná válečný stav a mám obavu, že během zimy se situace zhorší.“ Dodal: „Mohu vykonávat práci za tři zdravotníky, ale za pět již nikoli.“

Francouzská tisková agentura připomíná, že Balkán patří k nejchudším částem Evropy a již týdny se potýká s explozí koronaviru, když počet nakažených se za minulý měsíc zdvojnásobil.

Slovem „katastrofa“ popisuje agentura stav nemocnic od jižního Kosova až po severní Slovinsko. Téměř rok se dařilo udržovat koronavirus_ilustrace.jpgvíce méně pod kontrolou pandemii v ohniscích nákazy. Nyní se odvíjí scénář noční můry, kterého se Balkán obával od začátku pandemie.

Krize, jak popisuje článek, odhalila mezery ve zdravotnickém systému, který dlouhodobě trpí podfinancováním a krizí úniku mozků. Ve zdejším regionu dochází k exodu nadějných mladých lékařů a zdravotních sester, kteří hledají lepší mzdu a vzdělání v zahraničí.

Bosna, Severní Makedonie a Černá Hora jsou v první desítce Evropy s nejvyšší úmrtností na obyvatele v Evropě. Přesto se vlády zdráhaly přistoupit k drastickým blokádám zavedeným na začátku pandemie a místo toho volily mírnější omezení, jako je předčasné uzavření restaurací.

Srbsko bojuje s nedostatkem lůžek vybudováním dvou zbrusu nových nemocnic a Kosovo uvažuje o adaptaci starých hotelů na provizorní oddělení, včetně hotelu Grand v centru Prištiny. V hlavním městě Kosova je situace natolik vážná, že někteří pacienti, jako například 33letý Veprim Morina, nejsou do nemocnice přijímáni a lékař mu řekl, „abych si vzal léky domů, že nemocnice je plná.“

V Severní Makedonii se vláda obrátila k soukromým klinikám, aby pomohly zvládnout kolaps státních nemocnic. „Snažíme se zabezpečit nová místa pro nemocné, ale den ode dne je to těžší,“ uvedl ministr zdravotnictví Venko Filipče. V hlavním městě Skopji rodiny nosí do nemocnice svým blízkým jídlo a někdy i léky.

Dnes zasedala chorvatská vláda a rozhodla o omezení přechodu státní hranice. Kdo chce překročit hranice a necestuje do Chorvatska ze zelené zóny EU je povinen se prokázat PCR testem ne starším 48 hodin nebo se může nechat otestovat a do zjištění výsledku bude v karanténě. Vláda zároveň odsoudila chování státního tajemníka Stjepana Sušiće, který i přes zákaz byl v restauraci a odmítal výzvu policie, aby ji opustil. Sušić podal demisi a veřejně se omluvil. Zavedeny byly vysoké pokuty pro fyzické a právní osoby v hodnotě až 40 tisíc kuna.

Děsivá zpráva přichází z albánské Tirany, kde v neděli šedesátiletý pacient skočil z okna kliniky, kde se léčil na COVID-19. O to více je to hrůzný čin, neboť v Tiraně jde o pátý případ, kdy pacient léčený na koronavirus zakončil svůj život skokem z budovy zdejší nemocnice.