Jdi na obsah Jdi na menu

Atény obsazené policií

7. 10. 2020

U odvolacího skončil dnes pět let trvající proces s vůdci extrémně pravicové strany Zlatý úsvit, kteří byli dříve členy parlamentu. Jejich organizace byla prohlášen a za zločineckou a vůdce strany Nikos Michaloliakos byl shledán vinným z vedení zločinecké organizace, zatímco ostatních šest členů se provinilo, že jsou jejími členy.

Soud posuzoval čtyři případy spojené do jednoho, a to nejen, že Zlatý úsvit je zločineckou organizací, ale i trestný čin vraždy řeckého rapového zpěváka Pavlose Fyssase, útoky na migranty a útoky na levicové aktivisty. Zlatý úsvit fungoval jako polovojenská skupina a z vedení strany byly vydávány rozkazy organizacím a útočným skupinám, které následně prováděly útoky na migranty, které často vedly k vážným zraněním.

Soudce krátce před polednem vynesl rozsudek o vině proti Giorgosu Roupakiasovi za vraždu Fyssase, kterémuplakat-zakazu-strany-zlaty-usvit.jpg v roce 2013 způsobil smrtelná bodná zranění. Vůdci strany Michaloliakosovi a 17 dalším bývalým členům parlamentu hrozí nejméně 10 letům vězení, pokud budou usvědčeni z vedení nebo účasti v zločinném spolčení. V průběhu soudního řízení prokurátor z důvodu nedostatku důkazů doporučil osvobození mnoha členů strany z obvinění z trestné činnosti.

V procesu mezi 68 obžalovanými je 18 bývalých zákonodárců strany Zlatý úsvit, která byla založena v 80. letech jako neonacistická organizace a která se během desetiletí trvající finanční krize v zemi stala třetí největší řeckou stranou v parlamentu.

Od rána se před budovou soudu shromáždilo kolem 10 až 15 tisíc příznivců stran napříč politickým spektrem, od vládnoucí konzervativní strany Nová demokracie až po řeckou komunistickou stranu. Byla zde i skupina členů strany Zlatý úsvit.

Po vynesení rozsudku došlo k potyčkám s policií, když menší skupina lidí začala na policii házet kamení a Molotovovy koktejly.

Obvinění proti vůdcům a členům Zlatého úsvitu, včetně vraždy Pavlose Fyssase, odhalují skutečnost, která existuje nejen v Řecku, ale v celé Evropě i mimo ni,“ komentoval soudní řízení v Aténách Nils Muiznieks, ředitel evropské sekce Amnesty International.

Zlatý úsvit popírá jakoukoli přímou souvislost s útoky. Proces a obvinění vznesená proti vedení strany označila strana jako „bezprecedentní spiknutí“, jehož cílem je omezit nárůst její popularity. Vedení strany ve svém prohlášení uvádí, že počítá s osvobozujícím rozsudkem a hodlá spustit ještě výraznější národní kampaň, která navrátí Řecko do stavu, ve kterém bylo v předchozích letech.