Jdi na obsah Jdi na menu

Bosenští muslimové v Německu vychází vstříc Seehoferově představě o německém islámu

13. 11. 2020

Bosna se nachází před víkendovými volbami. Kupodivu ale její média aspoň podle množství a umístění titulků žijí problematikou islámu (Cesta k džihádu a zpět; Bataclan: Vzpomínka na noční můru; Nová sekulární křižácká válka apod.). Není divu je to reakce na poslední teroristické útoky.

 

Hlavní pozornost je upřena na islámskou konferenci, která se konala v Německu u Bodamského jezera. Konferenci pozdravila kancléřka Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer, který uvedl: „Jste velice důležití pro naši zemi a vaši vlast. Staráme se o naše muslimské občany. Podtrhuji: naše!“ Zdůrazňoval tím, že v Německu žije více než 4,5 milionů muslimů. Muslimská konference se poprvé uskutečnila v roce 2006 a od té doby se stala spíše místem častých rozepří jednotlivých účastníků. Nyní se však koná po ustanovení velké koalice a v době, kdy probíhá hlavní téma, kterým je vzdělávání imámů, a to v němčině.

Již v roce 2009 padl požadavek na výuku islámu na německých vysokých školách. Dnes již v Německu existuje několik kateder výuky nemecti-muslimove---ilustrace-akademie-actuell.jpgislámského náboženství při různých institutech a Seehofer na konferenci poukázal na to, že nyní by se měla provádět také praktická výuka imámů včetně vedení bohoslužby a kázání. Mělo by to být podle Seehofera na způsob křesťanských seminářů nebo rabínských seminářů u židů. Řada muslimských institutů zve imámy ze zahraničí především z Turecka.

Dochází k rozepřím, jako je to u turecké muslimské organizace Ditib, která začala německého pohostinství využívat k výuce imámů pro Turecko. Německý ministr vnitra Seehofer si představuje, že by měl vzniknout německý islám a buduje svoji víru v mladé imámy, kteří žijí v Německu a jsou nezávislí na Turecku. Příkladem je institut Islamkolleg Deutschland v Osnabrücku, který založili bosenští muslimové a je financován německou vládou, kde kolem 30 muslimů se připravuje na praktický výkon své duchovní služby v Německu, a to výlučně v německém jazyce.

Ministr Seehofer věří, že tím způsobem bude dění v německých mešitách více odpovídat obrazu života německých muslimů a nikoli jako je doposud, že je zde představován islám způsobem života v zahraničí.