Jdi na obsah Jdi na menu

Chorvatská letní inventura. Konec sezóny již v srpnu. Hoteliéři mají až 75 procentní ztráty

15. 10. 2020

Covid-19 způsobuje problémy, když citelně zasáhl chorvatskou turistiku. Zdejší hoteliéři počítají ztráty a v porovnání s loňskou sezónou je vyčíslují na 25 až 75 procent. Polovina dotazovaných podnikatelů si myslí, že hojení ran způsobených turistice potrvá dva roky i více let.

 

Samotný začátek sezóny se již na počátku roku začal v Chorvatsku jevit jako velmi špatný. V květnové statistice se země ve srovnání s předchozím rokem ocitla na samotném dnu evropského žebříčku turistiky, když Chorvaté zaznamenali až 86procentní pokles (ČR zaznamenala 20 až 30 procentní pokles). Poslední dostupné dílčí statistiky, a to za srpen uvádí, že v tomto měsíci přicestovalo do Chorvatska 2,5 milionů turistů a registrováno bylo 16,7 milionů noclehů. Pandemie Covid-19 se projevila proti loňskému srpnu 47procentním poklesem turistů a v počtu noclehů to představuje čtyřicetiprocentní propad. Turistické kanceláře naopak vyzdvihují nárůst domácích turistů, jejichž počet letos v srpnu tvořil 13 procent, což je dvojnásobek proti loňsku.

 

Přehled červenec a srpen 2020 s procentuálním poklesem proti roku 2019

  počet zahraničních turistů  noclehy
červenec 2,2 mil. / 48,1% - pokles 14,7 mil / 42,5% - pokles
srpen 2,5 mil. / 47,2% - pokles 16,7 mil. / 39,9% - pokles

 

Zdroj: Turizmoteka.hr

 

Podíváme-li se na srpnová čísla a na složení zahraničních turistů v počtu noclehů, vedou Němci 34,2% před Poláky 14,9%, Slovinci 10,5%, Čechy (8,5%), Rakušany (4,6%) a Italy (4,4%). Čtyři první země tvoří 68% všech zahraničních turistů v Chorvatsku.

Komentář Siniši Topaloviće z agentury Horwath HTL, zabývající se hotely a turistikou uvádí pro chorvatský deník Jutarnji list, že počítáme-li prvních osm měsíců letošního roku, tak Chorvatsko ze všech evropských zemí dopadlo nejhůře. Na druhou stranu domácí turistické podnikatele Topalović chlácholí: „Co se týče výše cen hotelových služeb ocitli jsme se v konkurenci mezi předními zeměmi. V krátké letní sezóně se nám podařilo udržet dobré ceny, což je úspěch s ohledem na jejich pád po finanční krizi a následném dlouhodobém zdražování služeb.“

Chorvatský expert odhaduje, že celkové letošní ztráty chorvatské turistiky se u různých subjektů pohybují od 25 do 75 procent ztráty zisku proti předchozímu roku.

Mimo jiné podle analýzy agentury Horwath HTL pro celou Evropu ztráty zaznamenaly ubytovací kapacity střední a nižší kvality a stejně tak městské destinace, mořské plavby nebo kongresová turistika. Podobně pracovní cesty nenašly ještě v Evropě způsob, jak se dostat z propadu poznamenaného pandemií.

 

Světová organizace cestovního ruchu se statutem OSN (UNWTO) uvádí ve svém prohlášení :

 

„Turistický ruch v první polovině roku 2020 poklesl ve srovnání s rokem 2019 o 65 procent a v červnu vykázal v porovnání dokonce až 93procentní pokles... Náhlý úbytek turistů vystavil ve světě miliony lidí ztrátě obživy.“ UNWTO vyčíslila ztrátu na 460 mld dolarů a konstatuje, že se jedná o pětinásobnou ztrátu příjmů proti roku 2008 a 2009, kdy byla hospodářská a finanční krize.

 

Hodinová stávka Dalmatinců

Zmíněné ztráty především středních a malých podnikatelů se týkají zejména restaurací a pohostinství. Majitelé restauračních provozoven ve Splitu se rozhodli organizovat hodinovou stávku a k nim se přidala více než tisícovka ohlaseni-stavky-restaurateru-dalmacie-foto-tportal-hr.jpegprovozovatelů z celé Dalmácie od Zadaru až po Dubrovník. Chtěli upozornit na skutečnost, že kvůli pandemii Covid-19 mohou přijít o práci deseti tisíce lidí v pohostinství, na kterých jsou dále závislé jejich rodiny. Požadovali zastavení platby DPH do března příštího roku a snížení daně z potravin. Z ankety mezi pětistovkou podnikatelů v Dalmácii vyplynulo, že 40 procent z nich nevydrží provozovat živnost do příštího roku a osmdesát procent bude muset propouštět své zaměstnance. Zajímavé je tvrzení, že sice tato sezóna u nich proběhla lépe než v okolních středomořských zemích, ale přesto se cítí v podnikání ohroženi pandemií. „Nepožadujeme žádnou almužnu ani nechceme žít na úkor jiných. Dožadujeme se jen státní půjčky, abychom vydrželi do příští sezóny,“ uvádí se v prohlášení, které citují chorvatská média.

 

Prognózy sezóny 2021

Chorvaté jsou optimisté. Jinak si nelze vysvětlit komentář na webu Hrturizam.hr specializovaném na turistiku, kde jeho autor tvrdí, že „sezóna příští rok bude rozhodně lepší než letošní.“ Autor vychází z úvahy, že si lidé zvyknout i na šibenici, vyrovnají se s existencí koronaviru a budou nadále cestovat. „Během podzimu a zimy lidé přijmou pravidlo, že co je nové, tak se stane normálním a běžným. Lidé budou akceptovat skutečnost, že to s koronavirem musíme nějaký čas vydržet,“ píše komentář webu Hrturizam.hr. Rozhodně se ale Chorvaté nesmí ve své strategii spoléhat na to, že Covid-19 lze zvládnout. Článek dává za příklad Turecko, které se dokázalo okamžitě situaci přizpůsobit a v komunikaci s turisty přetvořilo negativum ve správný příběh. Tento narativ podle chorvatského autora spočívá v převrácení negativní situace v pozitivní. Chorvatsko se také musí představit jako bezpečná destinace s certifikovaným ubytováním, restauracemi, dopravou a cestovními agenturami. „Zkrátka musíme garantovat bezpečnou dovolenou,“ píše web Hrturizam.hr.

Analýza dále tvrdí, že výhodou Chorvatska je dostupnost autem nebo autobusem, což zemi upřednostňuje před návratem letecké turistiky. „V každém případě se musíme soustředit na Česko, Polsko a Slovensko,“ píše zmíněný web. Upozorňuje na to, že za posledních pět let se profil českých a polských turistů značně změnil. Nyní se ubytovávají také v drahých hotelech a utrácí více peněz. „Stačí se podívat s jakými automobily k nám přijíždějí a hned je vše jasné,“ píše autor článku.

 

Závěr sezóny vše pokazil

Chorvatská média k celému problému nakonec píší, že i při koronaviru turistická sezóna ještě dobře dopadla. Podtrhují, že mohla dopadnout lépe, nebýt chování Chorvatů koncem sezóny - v září. Lidé si mysleli, že Covid-19 zvládli. Opak byl pravdou.

Stalo se, že začátek a konec sezóny zkazil ještě lepší čísla, kterých se mohla chorvatská turistika dočkat i v době koronaviru. „Sami jsme si zavřeli dveře. Roušky a mytí rukou jsou více než nutné,“ konstatuje článek zabývající se analýzou letošní turistické sezóny a snaží se najít recept pro sezónu příští. Upozorňuje dále na skutečnost, že nebýt podpory vlády turistickému sektoru, mohl by příběh o letošní a také příští turistické sezóně dopadnout všelijak.

Staří Dalmatinci mluvili o tom, že konec letní sezóny nastává 15. srpna při svátku Nanebevzetí Panny Marie. Moderní doba a změna klimatu však sezónu stále více prodlužuje až do září. Chorvaté díky pandemii se tak vrátili k původnímu konci sezóny v srpnu.