Jdi na obsah Jdi na menu

COVID-19 příčinou smrti nejvyšších představitelů srbské a černohorské pravoslavné církve

20. 11. 2020

Ve čtvrtek večer navštívil prezident Aleksandar Vučić srbského patriarchu Ireneje: „Patrijarha Irenej je v těžkém stavu a chvála Bohu žije.“ Objevila se kritika některých médií, která bez ověření psala o smrti patriarchy.

 

Dnes ráno ale byla publikována oficiální agenturní zpráva, že patriarcha srbské pravoslavné církve Irenej kolem sedmé hodiny ráno zesnul ve vojenské nemocnici v Bělehradě na následky COVID-19. Příčinou bylo, že se 1. listopadu patriarcha Irenej nakazil v Podgorici během pohřbu metropolity černohorsko-přímořského Amfilohie, který zesnul v důsledku onemocnění koronavirem. Věřící líbali tělo zesnulého Amfilohie. Tři dny na to patriarcha Irenej onemocněl a byl převezen do nemocnice.

Když se před deseti lety patriarcha Irenej, vlastním jménem Miroslav Gavrilović stal nejvyšším představitelem srbské pravoslavné patriarcha-irenej-foto-fb.jpgcírkve, nepronesl žádnou vizi. „Je obvyklé, že patriarcha u příležitosti přebírání vedení církve přednese svůj program. Nemám žádný program, mým programem je naše svatá církev. Jsem sláb a očekávám, že všichni společně budeme řídit církev,“ řekl tehdy nově zvolený patriarcha.

Prezident Vučić dnes připomenul jako jednu ze zásluh zesnulého Ireneje, že dokázal postavit v Bělehradě pravoslavný chrám svatého Sávy, který se ještě dokončuje. Je to největší pravoslavný chrám jak na Balkáně, tak v pravoslavném světě vůbec.

 

Srbský patriarcha jako politik

Prezident Vučić ale nemluvil o skutečnosti, že patriarcha Irenej během svého života poměrně značně ovlivňoval názory a činy politický život Srbska. Jeho výroky měly v srbské veřejnosti odezvu, váhu a přičinil se o to, že dříve spíše ateističtí Srbové se začali obracet k víře a k tradicím pravoslaví. Napomohla tomu nejen poslední válka, ale také střet se Západem o Kosovo s jeho většinovým muslimským obyvatelstvem, kdy patriarcha Irenej se zásadně stavil proti jeho samostatnosti. Konečně v Kosovu v Prizrenu studoval teologii a na této škole později byl také profesorem a rektorem.

Význam a závislost Srbů na Irenejovi dokladuje hlas ženy z Kosova, který srbská média dnes přenáší: „Modlíme se k Bohu, aby nám pomohl v těžkém čase, kdy jsme ztratili naše vůdce. Objevuje se až ikonický strach, že jsme Boha rozhněvali. Jak dál bez duchovního rádce, jehož ruka nás vedla?“

Význam srbského patriarchy podtrhuje i soustrastný telegram ruského prezidenta Vladimira Putina, ve kterém také píše: „Nelze docenit jeho úsilí v propagaci vysokých duchovních hodnot a posilování pravoslaví.“

 

Kritika Chorvatska a z Chorvatska

Nelze opomenout kritiku opozice, která útočila na patriarchu a jeho angažmá v politice. Zejména je to kritika ze sousedních zemích, které i nyní připomínají patriarchu Ireneje jako velkého srbského nacionalistu. Například chorvatská média citují jeho větu, kterou pronesl: „Kde žijí Srbové, tam je Srbsko, ať je to v Bosně, Vojvodině, Černé Hoře nebo i na jiných místech.“ Známý byl především kritikou Chorvatů, když chorvatského arcibiskupa Alojze Stepinace nazval nacistickým přisluhovačem nebo ustašovským vikářem. Také v Bosně těžce nesou jeho vyjádření, že Republika srbská zde nevznikla náhodou, ale jedná se o dílo boží.

 

Nástupce z Bosny

Svatý archijerejský synod již dnes rozhodl o nástupci na stolec srbského patriarchy. Stal se jím mitropolita dabrobosanský Hrizostom.