Jdi na obsah Jdi na menu

Ekologický DiCaprio proti budování vodních elektráren v Bosně

30. 9. 2020

DiCaprio zaslal federální vládě Bosny a Hercegoviny apel, aby jednou provždy zakázala výstavbu malých vodních elektráren na svém území a zachránila tak poslední evropský přírodní říční ekosystém. Herec podporuje úsilí předních světových ekologických organizací, které vydaly výzvu bosenské vládě k implementaci zákona federace podle návrhu bosenského parlamentu z letošního června pro okamžitý zákaz nekontrolovaného budování malých elektráren na vodních tocích. Ekologické organizace upozorňují, že dicaprio.jpgv případě nepřijetí zákona dojde k ohrožení životního prostředí tisíce kilometrů bosenských divokých řek, kvality života v jejich okolí a živočichů žijících v těchto řekách a na jejích březích.

„Je to příležitost, aby se Bosna a Hercegovina stala příkladem první evropské země, která si zakládá na ochraně a nedotknutelnosti biologické rozmanitosti řek našeho kontinentu,“ uvedl v prohlášení Barney Long, vysoký představitel organizace Global Wildlife Conservation. Dodal, že je povzbuzující návrh bosenského parlamentu, ale podle něj by bylo dobré, kdyby se tento návrh stal zákonem. „V opačném případě malé vodní elektrárny naváží na trend nenapravitelných škod na živé přírodě závislé na sladkovodních tocích a na činnosti člověka v jejich okolí. Mohlo by to vést ke změně rovnováhy ekosystémů, na kterých závisí zdraví naší planety,“ dále říká Barney Long.

 

Balkánské řeky - modré srdce Evropy

Bosenské a chorvatské servery, které přinášejí prohlášení DiCapria a ekologů (viz), uvádí, že řeky mezi Albánií a Slovinskem, kam patří bosenské vodní toky, představují důležitý základ pro biologickou rozmanitost evropských vodních toků. V řekách se zde nachází šedesát devět živočišných druhů, které nežijí nikde jinde ve světě, a proto se balkánským řekám říká „modré srdce Evropy.“ Bosenské potoky, říčky a řeky jsou domovem počínaje pstruhem mramorovým, přes bledonohého raka až po ohroženou hlavatku podunajskou. Zdejší prostředí, které má vzít za své díky elektrárnám, je domovem dalšího ohroženého druhu, který je na červeném seznamu a tím je balkánský rys (viz). Bosenská příroda je domovem celkem 113 ohrožených druhů.

Balkánské řeky jsou v současnosti problematizované zmíněnou divokou výstavbou malých vodních elektráren. Je neuvěřitelné, že v regionu západního Balkánu se má vybudovat celkem tři tisíce malých elektráren. Ekologové upozorňují, že plán výstavby vodních elektráren sebou nese také budování přístupových komunikací, silnic, mostů a elektrovodů, čímž dojde ke zničení okolních lesů a ohrožení zvířat v nich žijících. Odborníci na sladkovodní ryby varující, že s malými vodními elektrárnami může dojít k úhynu nejméně deseti procent druhů sladkovodních ryb, nebo že se ocitnou na hranici vymření.

V Bosně a Hercegovině je již postaveno nebo je v plánu podle ekologické organizace „International Union for Conservation of Nature Freshwater Biodiversity Unit“ celkem 436 malých vodních elektráren. Projekty jsou řízeny místními i zahraničními investory s různorodou finanční podporou, včetně dotací na obnovitelné zdroje. Někteří investoři používají argument, že vodní energie může pomoci této balkánské zemi splnit cíl čtyřiceti procent energie z obnovitelných zdrojů, aby se země dostala o krok blíže ke vstupu do Evropské unie. Současné malé vodní elektrárny v Bosně a Hercegovině produkují pouze asi 3 procenta roční energie v zemi.

 

DiCaprio - ochrana přírody versus ekonomika

Vraťme se k herci DiCapriovi, který před rokem vystoupil stejně jako nyní proti budování malé vodní elektrárny a to v Albánii na řece Vjosa. Napsal otevřený dopis albánskému premiérovi Edi Ramovi, aby zastavil turecko-albánský projekt výstavby 120 MW elektrárny Kalivac.

Stejně jako v bosenském případě i zde vystupují přední osobnosti kultury s ekologickými organizacemi a argumentují záchranou přírody a vzácných živočišných druhů. Opakuje se stejný scénář, kterého jsme svědky i jinde ve světě, kdy vyspělé státy apelují na málo rozvinuté země, aby chránily přírodu na úkor ekonomického rozvoje.

Jak Albánie, tak zejména Bosna a Hercegovina patří k nejzaostalejším evropským zemím. Bosenská ekonomika se potýká s masovým odchodem mladých lidí do zahraničí a marný je apel politiků, kteří používají slova bosenského básníka Kočiće, že „cizí slunce vás tak nezahřeje jako zdejší“. Navíc je zde další faktor - opačný a to, že odchází staří zkušení a to zejména Chorvaté. Dochází k paradoxní situaci, že mladí, kteří by měli pracovat nejsou a navíc schází naopak starší zkušení, kteří by měli vést ekonomiku. V Bosně zůstává nekvalifikovaná mládež a důchodci. Píše se o tom (viz), že nejméně dva miliony lidí z Bosny žije v zahraničí, což je 53 procent z celkového počtu zdejších obyvatel – 3.791.622. Ze 133 zemí světa je Bosna na 131. místě v odlivu „mozků“ ze země. Dochází k tomu, že lokální problémy blokují ekonomický růst a do problémů lze přičíst korupci s neefektivním právním systémem. To vše brzdí zemi v úsilí v cestě do EU.

Zatímco Rakousko má vybudovaný systém vodních elektráren, a chlubí se růstem své ekonomiky a ekologickým přístupem, tak Bosna je zrazována od budování čisté energetiky. Tato balkánská země má tři tepelné elektrárny, které patří mezi deset největších znečisťovatelů v Evropě a nemají dostatečné filtry na zachycování škodlivých látek (viz). Nyní se v Bosně buduje další blok tepelné elektrárny v Tuzle a přitom dochází k porušování pravidel výstavby. Evropská energetická unie vede proti Bosně nejvíce stížností ze všech zemí západního Balkánu.

Při vědomí toho všeho se zdá, že jsou rady a výzvy DiCarpia a ekologických organizací zatím vágní, když mimo rad na záchranu zdejšího ekosystému nepřichází s celkovým řešením ekonomické situace této balkánské země.

 

 

Tweet DiCaprio (https://twitter.com/leodicaprio?lang=cs):

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Let Bosnia and Herzegovina’s rivers run free! Unless the gov. turns into law a resolution to ban small hydropower projects, 1,000s of km of the country’s wild rivers—&amp; the people &amp; wildlife that depend on them—will be at grave risk. <a href="https://twitter.com/hashtag/BiHRunsFree?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#BiHRunsFree</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/jaBiHdatecem?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#jaBiHdatecem</a> <a href="https://t.co/Vlp3MM52k4">pic.twitter.com/Vlp3MM52k4</a></p>&mdash; Global Wildlife Conservation (@Global_Wildlife) <a href="https://twitter.com/Global_Wildlife/status/1308403098344357890?ref_src=twsrc%5Etfw">September 22, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

24. září 2020