Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo a co stojí za útoky mladých teroristů

3. 11. 2020

Teroristický útok ve Vídni je zevrubně rozebírán bosenskými médii a najdeme četné úvahy o příčinách útoku dvacetiletého mladíka albánské národnosti, jehož rodiče pochází ze Severní Makedonie.

 

Bezpečnostní expert Safet Mušić pro bosenský web klix.ba tvrdí, že se útok v Rakousku dal očekávat. Upozorňuje, že to lze vysledovat z matrice existujících teroristických útoků ještě před porážkou Islámského státu. Z tohoto úhlu pohledu se útoky daly avidenska-policie-foto-twitter.jpg dají očekávat v zemích jako je Francie, dále Belgie a Španělsko. Na druhé místo staví země – Německo, Rakousko a Itálie. „Co nelze dopředu odhadnout je čas, způsob útoku a místo,“ říká Mušić. Rovněž varuje jaká je snadnost vyzbrojení, když ve jihovýchodní Evropě se podle Europolu nachází kolem třech milionů nelegálních střelných zbraní.

Dále mluví o radikalizaci mladých lidí a k tomu připojuje nekontrolovatelné šíření fašistické ideologie z druhé světové války, a to ve smyslu rasové nenávisti, popírání zločinného jednání a genocidy.

Server ruské agentury Sputnik uvádí, že již dříve specialisté na Balkán upozorňovali na extrémistickou salafistickou scénu ve Vídni. „Vedle islamistů z Bosny a Hercegoviny jsou v radikální islamistické scéně především zastoupeni také Albánci,“ píše autor článku a popisuje případ mladého v Rakousku narozeného Albánce, který před lety plánoval s kamarádem teroristický útok. Nachází se v současnosti ve vězení a Sputnik píše dále, že i zde pokračoval ve svých plánech na útok. V této souvislosti britský Daily Mail připomíná dobu v roce 2012, kdy 150 Albánců ze Severní Makedonie odešlo bojovat za Islámský stát do Sýrie.

Další bezpečnostní expert a politik z Bosny a Hercegoviny Dževad Galijašević přisuzuje poslední teroristické útoky v Paříži a ve Vídni na vrub tureckého prezidenta Recepa Erdogana.

vidensky_policista-foto-twitter.jpg„Nejjednodušší by bylo připsat terorismus na vrub karikaturám proroka Mohameda nebo říct, že za vším jsou zhoršené vztahy na linii Istanbul – Vídeň – Paříž. Problém je ale daleko složitější. Je to Erdogan, kdo inspiruje mladé muslimy k teroristickým útokům a k tomu, aby sjednali pořádek v cizím domě,“ tvrdí bosenský expert a dodává, že „za vším jsou Erdoganovy hrátky s Muslimským bratrstvem, jeho nasměrování k válce, konečně jeho angažování v Libyi, Sýrii, Iráku a Náhorním Karabachu, kam posílá radikální islamisty nebo posílání migrantů jako svých vojáků do Evropy.“

V současnosti za teroristickými útoky nestojí organizace jako jsou Al-Káida nebo Islámský stát, ale je to podle bosenského experta politik s vazbami na Islámské bratrstvo a terorismus ve světě. K tomu slouží také Erdoganovy proslovy jako ten, že islamofobie by měla být nastejno jako antisemitismus nebo že vražedné rozhořčení nad karikaturama Mohameda je oprávněné. Úvahy experta pokračují až k tomu, že obviňuje tureckého prezidenta z úmyslu destabilizovat Evropu až válečným napětím proto, že se Turecko nachází v krizi, turecký HDP spadl na minimum, stejně jako průmyslová výroba a vývoz. „Krizi řeší vyvoláváním konfliktů v Evropě, Asii a Africe,“ říká Dževad Galijašević.

Bezpečnostní problém Evropy podle bosenského experta spočívá v orientaci obrany na NATO a v tom, že bezpečnost se zajišťuje pomocí společných projektů EU. „Evropané tak oslabily bezpečnostní agentury a přitom si nevytvořili žádný efektivní společný systém obrany a bezpečnosti,“ uvádí Dževad Galijašević.