Jdi na obsah Jdi na menu

Konflikt v Náhorním Karabachu poučením pro Kosovo a Srbsko

12. 11. 2020

„Může se stát, že může dojít ke konfliktu. Proto mějme na paměti budoucnost našich dětí a Kosova,“ vyjádřil své obavy srbský prezident Aleksandar Vučić v narážce na několikatýdenní válku v Náhorním Karabachu.

 

Vučić uvedl, že z jeho pohledu je pro Srbsko důležité si vzít ponaučení, že „zamrzlý konfliktu může kdykoli eskalovat ve skutečnou katastrofu.“ Podle něj ke kompromisnímu řešení je zapotřebí souhlas obou stran a nikde není psáno, že k to mu dojde. „Když cokoli nastane, musíte se vždy spolehnou sami na sebe. Proto Srbsko bude zesilovat svou ekonomickou i vojenskou moc,“ řekl prezident Vučić.

Vzhledem k tomu, že Srbsko je multinárodním státem a aby se předešlo konfliktním situacím navrhl Vučić větší zastoupení menšin ve stepanakert-susi-ukazatel.jpgstátní administrativě.

„Je nutná účast různých národností, jako jsou Romové, ale své místo mají v administrativě také Chorvaté, Bosňané. Měli bychom tomuto problému věnovat větší pozornost,“ prohlásil Vučić a na adresu Albánců dodal, že jestliže někteří nechtějí spolupracovat, jsou mezi nimi ti, kteří dokáží se Srbskem na administrativě participovat.

 

Arménie hledá viníka

Prezident mezinárodně neuznávaného Náhorního Karabachu Araik Arutjunjan zdůvodňoval na FB ( viz https://www.facebook.com/ArayikHarutyunian/) důvody kapitulace: „Vzhledem k obtížné situaci, která nastala, a na základě potřeby vyhnout se dalším velkým ztrátám a úplné ztrátě Karabachu jsem dal souhlas k ukončení války."

Podle něj když nepřítel obsadil Matagis a Talis celá severní část byla v ohrožení, když se vojáci panicky utíkali z boje. Nebylo v lidských silách udržet lidi v boji. Navíc v ten den, když se rozhodl se svými muži jít do první linie fronty, odmítly speciální elitní jednotky, které přišly na pomoc z Arménie jít do boje. „Žádal jsem je, prosil jsem a slíbil, že půjdu v první linii před nimi. Odmítli a nechali prezidenta samotného v první linii bojů. Mluvím o tom, neboť jsem donucen se zeptat, jaký byl důvod, že to odmítli,“ uvádí na svém FB prezident Náhorního Karabachu Araik Arutjunjan.

Dále podle jeho slov jakýsi ruský analytik mu vysvětlil, že k obraně potřebuje 80 až 100 tisíc mužů ve zbrani. Přečetl pak zprávu o tom, že písemně mu dvě divizi odmítli se účastnit plánované obranné operace.