Jdi na obsah Jdi na menu

Mike Pomepeo radí Chorvatům: Pozor na čínské společnosti. Přijdete o peníze

2. 10. 2020

Mike Pomepeo, který je na návštěvě v Chorvatsku upozornil na nebezpečnost čínských investic. „Jestliže se jedná o projekt dotýkající se národní bezpečnosti, musí být bezpečnost prioritní. Jestliže se v tendru objeví jako účastník levný projekt čínské komunistické strany, stává se vysokým nebezpečím pro občany. Věřím, že vedení Chorvatska bude dostatečně moudré ve svém rozhodování ve pompeo_litle.jpgprospěch svého lidu,“ řekl Pompeo.

Jeho cesta úzce souvisí s tím, že Chorvatsko začalo s výstavbou sítí 5G, kdy východochorvatské město Osijek se stane prvním chorvatským městem s touto sítí a dalšími městy mají být Bjelovar, Karlovac a Rijeka.

Na budování chorvatské informační sítě má americký ministr zahraničí svůj názor. „Jestliže máte bezpečnou síť a informační systém, pak jsou osobní údaje a informace zabezpečené. Pakliže existuje společnost (měl na mysli čínskou), která není transparentní a je neprůhledná, chová se predátorsky, stane se, že chorvatští občané by se dočkali způsobu zneužívání informací, kterým by trpěli,“ uvedl Mike Pompeo. Upozornil, že čínské společnosti jsou propojeny s bezpečnostním aparátem a informace by mohly skončit tam, kde by si to žádný z Chorvatů nepřál.

„Objevili se zde jen proto, aby z Chorvatska vytěžili finance,“ řekl americký ministr zahraničí, když dodal, že „věří, že žádný chorvatský občan by si nepřál, aby čínská komunistická strana vlastnila fotografii jeho dítěte, kterou má uloženou ve svém mobilu.“