Jdi na obsah Jdi na menu

Nahradí Sorose v Maďarsku Zdeněk Bakala?

30. 9. 2020

Důvodem k těmto úvahám je sdělení vládě nakloněnému deníku Magyar Nemzet, který podnikatele Zdeňka Bakalu nazval „Georgem Sorosem z Česka“. Jedná se o to, že majitel mediální skupiny Economia a.s. vydávající deník Hospodářské noviny a časopis Respekt, který se mimochodem stal symbolem nejen liberální ideologie ale také korupce českých podnikatelů, se rozhodl podpořit maďarské protivládní médium. Potom, kdy v červnu letošního roku redakce webu index.hu (kolem šedesáti pracovníků) podala hromadnou výpověď na protest proti odvolání svého šéfredaktora Szabolcse Dulla, který měl údajně vadit vládní straně, se Bakala zastal redaktorů a dal jim příležitost založit nový web pod názvem Telex.hu . Podle zahraničních médií Bakala nepřevzal podíl v nové mediální společnosti, ale opoziční novináře podpořil částkou 200 tisíc euro. Index.hu se má stát největší opoziční mediální institucí a dostal již podporu od dalších osobností.

„Cíl společnosti Telex poskytovat kvalitní žurnalistiku, zejména v době, kdy je to nejvíce zapotřebí, nás silně oslovil,“ uvedla ve svém prohlášení předsedkyně představenstva společnosti Economia Zuzana Řezníčková. K tomu dodala, že proto se představenstvo a majitel mediální společnosti rozhodli podpořit projekt Telex v jeho počátečních nákladech.

K jednomu z posledních obvinění maďarské vlády ze strany webu Telex.hu patří informace viz https://www.facebook.com/telexhu/posts/148035383660025?__tn__=K-R) o tom, že ministerstvo zahraničních věcí a obchodu žádá své zastupitelské úřady v zahraničí, aby poskytly informace o novinářích, kteří se účastní studijních cest, s jakými médii se setkávají a kdo tyto cesty organizuje.

Redakce webu Telex.hu se ptala maďarského ministra zahraničí, proč novinář nezávislý na vládě navštíví například BBC, by měl pracovat v antimaďarské činnosti? To je stejné jako, když vládní novinář navštíví kolegu z Fox News? Ministr Péter Szijjártó odpověděl, že „dvoustranná spolupráce je složitou věcí“ a věří, že „pozvání a školení novinářů by mělo být otevřené a transparentní, neboť by mělo být jedním z prvků spolupráce mezi zeměmi“.