Jdi na obsah Jdi na menu

Před dvaceti lety padl Milošević

5. 10. 2020

Po velkých demonstracích 5. října roku 2000 v centru Bělehradu padl režim Slobodana Miloševiće. Datum, především pro Srby, který znamená obrat v demokratické proměny Svazové republiky Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora). Jak mnohá média uvádí, tento den ale mnozí obyvatelé berou také jako promarněnou šanci pro zásadní transformaci země.

Demonstrace začaly potom, když Milošević v roce 2000 nehodlal odstoupit po prohraných prezidentských volbách 24. září. Tehdy ve volbách zvítězil s 50,24% hlasů Vojislav Koštunica předseda strany Demokratická opozice Srbska (DOS), zatímco Milošević získal milosevic_foto_sps.jpgpouze 37,15 %. Odboj proti režimu odstartovali jako první 29. září horníci dolu Kolubara (50 km jižně od Bělehradu). Důl je významný, neboť zajišťuje uhlí pro výrobu elektřiny většiny Srbska. Na jejich akci zareagovali lidé v celém Srbsku a uvádí se, že tehdy projevilo občanskou neposlušnost přes milion lidí. Demonstrovalo se také ve velkých státních podnicích jako například zaměstnanci bělehradského dopravního podniku. Lidé v demonstracích vytrvávali, přestože jim bylo vyhrožováno.

K vyvrcholení došlo 5. října, kdy se v centru Bělehradu před parlamentem sešli lidé zastupující celé Srbsko. K hlavnímu městu mířily kilometrové kolony automobilů, autobusů a nákladních vozidel. I přes blokádu silnic se podařilo velké většině lidí dostat do hlavního města před parlament. Kolem třetí hodiny odpoledne vtrhl dav do budovy parlamentu, demoloval ji a zapálil.

Za své vzala i budova státní televize, která stojí nedaleko a generální ředitele televize Dragoljub Milanović byl tenkrát lidmi zbit. Nakonec policie přestala klást odpor a přidala se k demonstrantům. Večer 5. října vystoupil na terase parlamentu před shromážděnými lidmi Vojislav Koštunica. Celou noc lidé v ulicích Bělehradu hlídkovali a oslavovali vítězství.

K národu se v televizním projevu obrátil i odstupující Slobodan Milošević a mimo jiné řekl: „Děkuji všem, kteří pro mě nehlasovali. Z mého hřbetu sejmuli odpovědnost, kterou jsem celých deset let s sebou nosil.“

7. října Vojislav Koštunica přísahal před poslanci parlamentu a stal se prvním demokraticky zvoleným prezidentem. V dubnu 2001 byl Milošević zatčen a o dva měsíce později byl převezen do Haagu před válečný tribunál. V roce 2006, 11. března zemřel na infarkt ve vězení Scheveningen.