Jdi na obsah Jdi na menu

QAnon je i na Balkáně, bojuje proti deep-state a podporuje Trumpa

12. 10. 2020

Ten nebo ti kdo stojí za uživatelským jménem Q, QAnon je - jsou zatím neznámé identity a dá se předpokládat, že je to někdo z USA. Poprvé se tato identita objevila na internetovém fóru 4chan a vše je spojeno s existencí Deep state (Stát ve státe), kdy stoupenci Qanonu se snaží odhalit jeho podstatu a činy.

 

Širší veřejnost začala mluvit o „Q“, když se na jednom mítinku prezidenta Trumpa, který přenášela televize, objevili mladíci a dívky v tričku s písmenem „Q“ na hrudi. Prestižní magazín The Atlantic upozornil na skupinu, která věří v teorii spiknutí a že tato teorie je mnohem závažnější a nebezpečnější.

Člověk, který se za identitou Q skrývá má údajně přístup k tajným informacím z nejvyšších okruhů administrativy amerického prezidenta a jeho politických oponentů. Tato osoba použila v diskuzích písmeno „Q“, „Q Clearance Patriot“ (vlastenec s prověrkou qanon-heslo.jpgQ). Má s tímto pověřením kvalifikaci v přístupu k jaderným zbraním. „Q“ tvrdí, že zkorumpovaní světoví lídři po celém světě tajně mučí děti. Pachatelé jsou pevnými součástmi hlubokého státu a Donald Trump neúnavně pracuje, aby jejich plány zmařil.“ Mezi nejznámější konspirační teorií proudící z QAnonu patří Pizzagate a míří do roku 2016 - prezidentské kampaně. V jedné pizzerii ve Washingtonu se měl scházet pedofilní gang a patřila mezi něj i řada demokratických politiků, včetně Hillary Clintonové. Mezi příznivci Qanonu se začalo rovněž šířit, že pandemii Covid-19 mají na svědomí zmínění elitáři. Agentura AFP ve zprávě napsala „QAnon věří, že koronavirus je spiknutí, které má lidem odebrat svobodu a ovládat je pomocí 5G a vakcín.“

 

QAnon se šíří světem i na Balkán

Nyní se dá mluvit již o hnutí QAnon, a to se mělo, podle AFP, rozšířit do sedmdesáti zemí světa. Zprávy nazvané „Q drops“ jsou psané přívrženci a diskutovány na sociálních sítích. Sociální média od twitteru až po youtube nejprve v USA a později  i jinde začala uplatňovat opatření proti „Q drops“. Zatím se však hnutí QAnon rozšířilo i na Balkán.

„Věděli jsme již o měsíc dopředu, kdy jsme byli přáteli upozorněni, že máme vymazat ze své identity písmeno ´Q´, aby nás neobjevili. Nechtěli jsme se vzdát a tak jsme místo písmene ´Q´ použili číslovku ´17´. „Q“ je v anglické abecedě na 17.místě,“ říká Adis Valjevac, jeden z administrátorů skupiny Q-ANON Bosna a Hercegovina. Nyní při napsání „17- Drops ANON Bosna i Hercegovina“ lze najít na Googlu informace o této skupině, ale link na facebooku nefunguje. Administrátor Valjevac tvrdí, že pochopitelně dojde ke smazání všeho i na Googlu, ale podle něj jim je to jedno. Říká: „Ještě více to podnítí zájem o písmeno ´Q´.“

Valjevac stejně jako ostatní příznivci QAnonu se řídí na internetu svým heslem #wwg1wga (Where We Go One We Go All – Kam kráčí jeden budeme tam všichni). Rovněž tato bosenská skupina šířila svoji teorii o koronaviru, škodlivosti 5G sítí a zlé síle, která špiónuje lidi.

„Musí být na tom zrnko pravdy, když tyto teorie vadí velkým hráčům,“ říká Adis Valjevac a stěžuje si, jak jsou blokováni. Dodává: „Chtěl bych vědět, kdo kontroluje kontrolory. Jedná se o klasickou mediální cenzuru. Prostřednictvím sociálních sítí umlčují lidské právo na názor a myšlení. Je to moderní inkvizice v prostředí internetu.“

Podle něj je hlavním důvodem vyjádřená podpora prezidentu Donaldu Trumpovi. „Média již dávno nepíší o prezidentovi nic laskavého, přitom je to člověk, který během svého mandátu nezačal ani jednu válku. Podporujeme Trumpa, který je odhodlaný zachránit USA a svět od Deep-state a pedofilů, kteří by chtěli vše kontrolovat,“ říká bosenský příznivec QAnonu.

Podobně jako v Bosně jsou členové  QAnonu  podle webu Balkan Insight i v ostatních zemích bývalé Jugoslávie. Nejvíce v Chorvatsku.