Jdi na obsah Jdi na menu

Řecko buduje gigantický plot proti migrantům

19. 10. 2020

Řecko buduje výškou pětimetrový 27 km dlouhý hraniční plot na řece Marica (Evros), který má zabránit přechodu migrantů z Turecka. Hlídat zde budou stovky policistů.

 

Zatímco Evropská komise chystá nová pravidla pro přijímání uprchlíků a chce zrušit stávající rozdělování migrantů podle Dublinsképlot-na-recko-turecke-hranici.jpg smlouvy, Řecko se již nechce spoléhat na to, co přijde z Bruselu. Předsedkyně von der Leyenová sice prohlásila, že Řecko má mít možnost spolehnout se na zbytek EU, na nový „solidární mechanismus“, ale balkánská země si začala budovat svoji vlastní pojistku v podobě gigantického plotu. Řecko dlouho volalo po společné solidaritě ve vracení uprchlíků, nedočkalo se než stálého jednání a vyjednávání. Teď se na hranici buduje zřejmě nejvyšší hraniční plot na světě, kdy jeho pětimetrová výška bude navíc na jeho konci opatřena takzvaným žiletkovým drátem.

„Postavením plotu na Marici je to nejnutnější, co můžeme učinit pro bezpečnost naší hranice a obyvatel zdejšího regionu,“ řekl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který se přijel podívat na stavbu plotu.

Plot se rovněž buduje se záměrem zabránění záplavám a projekt je vyčíslen přibližně na 63 milionů euro. Navíc bude vylepšena již stávající kovová zesílená hraniční bariéra o výšce 4,3 metrů podobná té, která je stavěna mezi USA a Mexikem.

Hranice Řecka bude v říčním regionu hlídat kolem 400 policistů, když 800 jich hlídkuje již ve východní části Egejského moře a dalších 480 je rozmístěno ve zbytku země.

Útoky migrantů na turecko-řecké hranici kulminovaly letos v únoru, když turecká vláda se rozhodla nebránit syrským uprchlíkům v průniku do Evropy. Tehdy se objevovaly na sociálních sítích fotografie, na kterých jsou uprchlíci přiváženi tureckými autobusy k řecké hranici.