Jdi na obsah Jdi na menu

Sejmutí kříže

20. 10. 2020

Tímto úslovím obvykle vyjadřujeme úmysl, že někomu ulevíme s problémem. Ve skutečnosti ale v roce 2017 došlo v hlavním městě Černé Hory Podgorici k navršení problému během reinstalaci kovového kříže z památečné a dějinami proslavené věže Sahat Kula.

 

Dlouhá léta se psalo o tomto kulturním památníku jako o svědectví koexistence islámu a křesťanství. Věž byla Turky postavena během jejich okupace Balkánu v roce 1667 a sloužila k obraně města. Kolem roku 1890, kdy došlo k osvobození města od Turků, bylsahat-kula-podgorica.jpg na oslavu vítězství na střechu věže instalován kříž. Před třemi lety se představitelé města rozhodli k opravě věže, aniž si uvědomili, že vznikne problém. Pravoslavní se ozvali, kde je kříž a obvinili radní z úmyslu kříž zlikvidovat. Navíc opravu věže prováděla turecká firma. Vše tak trochu souvisí s politikou, kdy černohorské vedení bylo obviňováno, že jde příliš na ruku bosenským muslimům. Radní tehdy začali kritiky ujišťovat, že mají vše pod kontrolou a že kříž po opravě bude znovu na střechu věže instalován. To se ale nelíbilo místním muslimům, kteří protestovali a tvrdili, že jde o historickou stavbu z doby, kdy v Černé Hoře vládli Turci a kteří věž také postavili. Snad jediné co žádné ze stran nevadilo, byly italské věžní hodiny, pro jejichž pozdější instalaci nikdo ze strany muslimů ani křesťanů nic nenamítal. Po třech letech lze konstatovat, že kříž na Sahat Kule v Podgorici dodnes není.

Jiná situace je v sousední bosenské Republice srbské v Banja Luce, kde rovněž byla Sahat Kula, a to v těsném sousedství mešity. Během bosenské války nejdříve došlo ke zboření mešity a později i křesťanské věže. Po válce byla banja-luka-sahat-kula.jpgmešita obnovena, ale nikoli Sahat Kula. Letos se začalo jednat o její obnově, znovupostavení. Proti není zdejší muslimská komunita, která je pro symboliku dřívější i současnou koexistence víry. Sponzorem stavby má být údajně turecký donátor. Tak se stane, že v Banja Luce budou po letech vedle sebe stát věže obou náboženství. Dojde k sejmutí problému - kříže z beder zdejších většinových pravoslavných křesťanů, kterým dosud Sahat Kula scházela.