Jdi na obsah Jdi na menu

Slovinsko chce pro COVID-19 poslat na hranici s Chorvatskem armádu

20. 10. 2020

Na chorvatsko-slovinských hranicích se místo policie má objevit kolem dvou tisíc příslušníků slovinské armády.

Slovinští vojáci jsou již nyní přítomní na chorvatské hranici, ale v malém počtu a jsou zde jako hlídka společně se slovinskou policií. Jedná se o 180 vojáků sloužících ve dvou směnách. Nyní slovinská vláda přichází s návrhem na posílení ostrahy jižní hranice a chcecovid-19.jpg tam poslat až dva tisíce vojáků. S tímto návrhem přišel premiér Janez Janša (premiérem byl již v letech 2004–2008 a 2012–2013), když po svém zvolení v březnu letošního roku s tímto návrhem neuspěl. Nyní je to jeho druhý pokus. Tehdy ve výboru obrany hlasovalo 19 členů proti 11 a je zapotřebí dvoutřetinové většiny.

Slovinský premiér vysvětluje potřebu většího počtu vojáků na hranici situací s COVID-19, která vyžaduje větší zásah policie v zemi. V Slovinsku včera z 4.326 testovaných osob bylo 794 pozitivních a 313 pacientů leží v nemocnici. Situace je ovšem daleko horší právě v sousedním Chorvatsku, kde média mluví o tom, že se očekává až 2,5 tisíce nakažených denně.

Zákon podle, kterého je možné vyslat vojáky na hranice vznikl z obav z přílivu migrantů a nyní má být použit k zesílení ochrany proti koronaviru. Navíc ve Slovinsku dochází k zavedení zákazu nočního vycházení od 21 hodiny večer do 6 hodin ráno.