Jdi na obsah Jdi na menu

Tajné služby: Kosovští Albánci připravují provokace k zastavení haagského soudního procesu

9. 10. 2020

Srbské bezpečnostní síly upozornily vedení země, že Albánci v Kosovu připravují organizované akce a útoky proti zdejší srbské menšině. (na snímku je kosovský prezident Hashim Thaçi)

 

V upozornění srbských tajných služeb se uvádí: „Srbové v Kosovu a zejména ti, kteří žijí v srbských enklávách budou v následujících dnech cílem organizovaných provokací a útoků ze strany Albánců. Účelem je vytvoření nestability, která by vedla k zastavení dialogu Bělehradu a Prištiny vedeného EU v Bruselu. Stejně tak cílem je obstrukce spolupráce s Zvláštním soudním tribunálem v Haagu.“

Zpráva určená srbské vládě se stává obzvlášť varující, když v posledních dnech se začaly šířit informace o útocích na srbskéhashim-taci_m.jpg obyvatelstvo v Kosovu.

Upozornění srbských bezpečnostních složek uvádí, že představitelé kosovských Albánců na jihu Kosova dali popud k akci nazvané „Čest“, která má zastavit postup v procesu obvinění kosovského prezidenta Hashima Thaçiho a jeho spolupracovníka Kadrija Veseljija. U haagského soudu je obvinění, že se oba podíleli zabití stovek lidí. Dále jsou obvinění z válečných zločinů, vyhánění Srbů z Kosova a jejich mučení.

Soud pro válečné zločiny v Haagu by měl do 24. října přijít s rozhodnutím o obvinění. Stejně tak si Priština nepřeje pokračování jednání v Bruselu o Kosovu, kde je na programu ustanovení srbských menšinových samospráv. Svědčí o tom vyjádření kosovského premiéra Abdulaha Hotiho, že jednání o srbských samosprávách bylo ukončeno.

Již dříve se vyskytly zprávy v srbských médiích, že účelem provokací kosovských Albánců je mimo jiné dosáhnout dalšího exodu Srbů z Kosova.

Srbský prezident Vučić na dotaz novinářů, jakým způsobem ochrání kosovské Srby uvedl, že to není jednoduché, neboť Srbsko nemá nad Kosovem efektivní kontrolu (nemá zde žádné bezpečnostní síly). „Moudrou politikou a vyjednáváním dosahuje úspěchu v ochraně srbských obyvatel a bude v této taktice dále pokračovat,“ řekl Aleksandar Vučić a dodal, že doufá, že kosovští Albánci pochopili, že nic se nedá vyřešit zbraněmi, ale pouze rozumem, chladnou hlavou, kompromisy a jednáním.