Jdi na obsah Jdi na menu

Turecko: „Evropa se pro muslimy stává nebezpečnou“

26. 10. 2020

 

Tímto titulkem na svém twitterovém účtu Fahrettin Altun, mluvčí tureckého prezidenta Erdogana obvinil Evropu pro „démonizaci muslimů“. Podle jeho názoru je to stejná démonizace jako ve dvacátém století namířená proti evropským židům.

 

„Jedná se o podvraťáckou politiku útočící karikaturami, obviňující muslimy ze separatismus a útočící na mešity, to není svoboda projevu,“ píše na twitteru Fahrettin Altun a dále dodává v dalším tweetu, že na pozadí projevů o integraci dochází k zastrašování muslimů a připomenutí, že muslimové jsou vítáni, jen pokud mají udržet v chodu evropskou ekonomiku. Nikdy se ale nemohou stát erdoganova-pest-pri-projevu-foto-twitter-altun.jpgsoučástí Evropy.

Na twitteru prezidentova mluvčího dále čteme: „Nepřátelství Evropy vůči muslimům a snahy o jejich ´kázeň´ mají souvislost s rozšiřujícím se nepřátelstvím vůči islámu, Turecku a našemu prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoğanovi. Evropané musí v této souvislosti pochopit, že muslimové neodejdou jen proto, že nás nechcete. Přestože nás urážíte, nenastavíme druhou tvář. Budeme bránit sebe i své za každou cenu.“

 

Napětí Evropa versus Turecko

Turecká média uvádí, že reakce mluvčího byla na popud výroků nizozemského politika Geerta Wilderse na adresu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.

Wilders, který je předsedou nacionalistické „Strany pro svobodu“ a zároveň člen parlamentu zveřejnil 24. října na sociálních sítích obrázek Erdoğana s bombou a s textem, že jde o teroristu. Byl za to tureckými novináři kritizován. Wilders píše: „Turci jsou naštvaní, neboť jsem Erdoğana nazval teroristou. Pravda je někdy nepříjemná, ale přitom reálná.“

Vše původně začalo v Paříži vražedným útokem čečenského osmnáctiletého mladíka na učitele, který žákům na podkladě karikatury proroka Mohameda časopisem Charlie Hebdo vysvětloval pojem svobody slova. Na vraždu reagoval prezident Emanuel Macron větou, že „islamisté už nebudou ve Francii klidně spát.“ Turecký prezident považoval ale tato slova za přehnaná a ostře Macronovi odpověděl: „Jaký má Macron problém s islámem? Co má za problém s muslimy? Macron potřebuje určitou formu psychiatrické pomoci. Co jiného říct o hlavě státu, která nevěří ve svobodu vyznání.”

Francouzský prezident odvolal francouzského velvyslance v Ankaře zpět do Paříže ke konzultacím.

Napětí zvyšuje činnost tureckých výzkumných lodí Oruç Reis, Ataman a Cengiz Han poblíž řeckého ostrova Rhodos. Mimo výzvy Řecka na stažení lodí do tureckých přístavů protestuje Kypr. Jednání Turecká kritizuje Francie a Německo, přitom francouzská letadlová loď Charles de Gaulle operuje u břehů Kypru.

Stejně tak se zvyšuje napětí mezi Tureckem a Evropou díky konfliktu mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

 

NOVÁ ZPRÁVA - Muslimové probuďte se

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan dnes (26.10.) vyzval Turky k bojkotu francouzského zboží.

Pod hashtagem #BoycottFrance lze nalézt pobídky a komentáře k bojkotu francouzského zboží a Francie. Ozývají se na twitteru obyvatelé z Kuvajtu, Kataru. Turecka, Egypta, Saudské Arábie, Jordánska a Alžírska. Píší výzvy typu: „Muslimové probuďte se! Celý svět musí Francii bojkotovat! Macrone, styď se!”