Jdi na obsah Jdi na menu

V Praze se studenti obávali tanků, v Athénách tanky studenty 17.listopadu krvavě potlačily

17. 11. 2020

Athény si každoročně demonstrací studentů a levicových sil připomínají událost z roku 1973, které napomohly pádu vojenské diktatury. Letos jako i jindy se studenti i přes zákaz shromažďování sešli ve středu města (nám. Klafthmonos) a tradičně pochodovali od athénské polytechniky před americké velvyslanectví, neboť USA juntu celých sedm let podporovaly. Demonstranti dodržovali během demonstrace rozestupy.

 

21. dubna 1967 provedla skupina důstojníků vojenský převrat, sesadila legitimně zvolenou vládu a nastolila pravicovou vojenskou diktaturu. Byl to režim, který zrušil veškerá občanská práva, rozpustil politické strany a deportoval, uvěznil a mučil politiky a občany. Moc převzali plukovníci Georgios Papadopoulos a Nikolaos Makarezos a generál Stylianos Pattakos.

Bez jediného výstřelu obsadili během tří hodin klíčové instituce v Athénách, obklíčili královský palác a vyhlásili výjimečný stav. Šlo o vojenský plán Prometheus připravený v součinnosti s NATO, neboť volby vyhrála levice a Západ měl obavy z komunistického převratu. Byla vytvořena národní revoluční vláda, kterou symbolicky vedl králův důvěrník Konstantin Kollias, ale ve skutečnosti jej vedla vojenská junta a jako hlavní represivní orgán působila tajná služby KYP. Ideologicky navazovala na předválečného diktátora Joanise Metaxase (Řecko křesťanských Řeků).

 

Povstání studentů

V roce 1973 došlo 14. listopadu k povstání vůči juntě, když v témže roce se nejagilnější plukovník z vládnoucího athénského triumvirátu Georgios Papadopoulos prohlásil prezidentem nově vzniklé republiky, potvrzené podvodným referendem. Povstání tanky-pred-polytechnikou-v-athenach-1973.jpgzačalo, když radikální studenti obsadili areál athénské polytechniky a vyzvali k protestům proti diktatuře. K athénským studentům se přidali studenti také v Patrasu a Soluni. Povstání nabývalo na síle, jak se ke studentům přidávali další lidé. Junta reagovala vyhlášením výjimečného stavu a studentské povstání bylo 17. listopadu potlačeno, když vojsko za pomocí tanků obsadilo technickou univerzitu. Polytechnika byla přepadena vojskem a policií ve dvě ráno a demonstranti dostali čtvrthodinové ultimatum k vyklizení kampusu. Časový limit nebyl ozbrojenými silami dodržen, během deseti minut pronikly za pomocí tanků na akademickou půdu a vojáci brutálně studenty vyháněli. Podle údajů bylo kolem 34 demonstrantů zabito, ale někteří tvrdí, že obětí bylo daleko více.

 

Pád diktatury

Povstání studentů společně s ekonomickou situací a neúspěchem junty na Kypru napomohlo k pádu vojenské diktatury, když někteří přední důstojníci armády vypověděli v létě 1974 tehdejšímu vůdci Ioannisovi poslušnost, aby zabránili další národní katastrofě, byla vytvořena vláda národní jednoty.

 

 

Přesně za rok od studentského povstání 17. listopadu 1974 se konaly volby, které vyhrála strana Nová demokracie s premiérem Konstantinosem Karamanlisem.