Jdi na obsah Jdi na menu

Populární herec Pavle Vujisić „Paja“ psal básně

4. 10. 2020

Pavle Vujisić (1926-1988) se narodil v Bělehradě. Jeho pradědeček byl Miloslav Mišnin Vujisić, slavný hrdina z Donje Morače a velitel stráže knížete Danila.

Pavle, přezdívaný „Paja“, se za války dal k partyzánům a bojoval v druhé světové válce na významné sremské frontě. Vystudoval vujicic-pavel--kresba.jpgprávo a pracoval jako novinář v Rádiu Bělehrad, ale nakonec se rozhodl pro hereckou kariéru.

Jeho první hlavní role byla ve filmu Šolaja z roku 1955 . Nikdy se nestal hereckou hvězdou, ale rychle se prosadil jako jeden z nejspolehlivějších a nejvšestrannějších herců. Ve své dlouhé a plodné kariéře hrál mnoho různých rolí, dramatických i komických, a získal si velkou úctu téměř u každého režiséra, se kterým pracoval. Nejznámější je jeho role v televizním seriálu Kamiondžije (Kamioňáci-1972), kde hrál s komikem Miodragem Petrovićem Čkaljou. Pavle Vujisić se stal natolik populární osobností, že se jeho herecký portrét dostal i na srbskou poštovní známku.

V literární rubrice o něm píšeme proto, neboť psal básně. Tím se neproslavil, zato stojí za zmínku, že básně psal neustále a hned je vyhazoval. Psal při chůzi, když jej cosi napadlo, ale hned to vyhodil. Nebýt jeho ženy, která básně z koše vytahovala a uchovávala, jeho příznivci, by ani nevěděli, že byl také básníkem a co vlastně napsal. Zde jsou dvě ukázky jeho poezie.

 

 

Když proměním

 

Když proměním

své ruce v kámen.

Když je proměním.

Nikdo nepochopí to znamení.

Když proměním

své unavené ruce

v kámen.

Bože prosím

 

Bože prosím,

nechť zemřu tuto noc

Bože všemohoucí,

prosím.

Neměj obavy,

zaplatím.

To se ví,

jsi také zkorumpovaný.