Jdi na obsah Jdi na menu

***2.10.2020***

2. 10. 2020

8:00 - K Trumpově případu nákazy koronavirem uvedl australský lékař Norman Swan (přezdívaný australský Dr. Fauci, podle amerického epidemiologa), že vzhledem k věku 74 let se zvyšuje možnost smrtnosti mezi 5 až 12 procenty. Obezita Donalda Trrumpa zvyšuje riziko o 40 procent. Celkově lze uvést, že americký prezident se nachází v rozmezí 7 až 18 procenty rizika smrtnosti. Zatímse neví, zda se Trump účastní další tv-duelu prezidentských kandidátů, který se má uskutečnit 15.října.

 

9:00 - „Češi mají nedůvěru ke své vládě,“ tak lze shrnout názor Petra Koubského, redaktora deníku N, který toto dal do souvislosti s diskutovaným prohlášením ministra Primuly a vzápětí popřeným ze strany premiéra Babiše o tom, že by návštěvníci restaurací se měli zapisovat. Koubský vystoupil s názorem v Českém rozhlase, který se jej ptal na možnosti takzvané chytré karantény. Podle novináře zatímco v Německu nebo Švýcarsku nevadí lidem uvést kontaktní údaje při návštěvě restaurace, Češi se na toto dívají s podezřením.

 

10:00 - Divadlo Karlín bude mít ztrátu 7 mil. Kč pro rušení představení z důvodu Coronaviru.

 

11:00 - Šestým dnem pokračují boje v Náhorním Karabachu a jedna strana obviňuje druhou. Jak se zvyšuje počet mrtvých zvyšuje se počet žalob na druhou stranu konfliktu. Arménský premiér Nikol Pašinjan obvinil Ázerbájdžán a Turecko z genocidy, zatímco ázerbájdžánská strana připomíná město Khojavend a jeho region Martuni, kde měly 2.října roku 1992 ozbrojené síly Arménie zabít 145 obyvatel, mezi nimi 13 žen a 13 dětí. 300 lidí se stalo mrzáky a 243 dětí ztratilo rodiče.

 

12:00 - Státní tajemník Mike Pompeo, který je na návštěvě v Chorvatsku se během letu nechal spolu s manželkou testovat na Covid 19. Po přistání v Dubrovníku mimo jiné oznámil, že test je pozitivní a nákazou netrpí. Do Chorvatska přicestoval americký ministr zahraničí z Itálie, která byla také součástí jeho evropského turné, při kterém jedná se svými partnery zejména o sítích 5G-. V Chorvatsku bude také jednat o možných dodávkách amerických letadel F16. 

 

13:00 - V Stěpanakertu, hlavním městě Karabachu jsou slyšet výbuchy, jak uvádí obyvatelka města na svém twitteru. Je to známka velké ofenzivy ázerbájdžánské armády, která používá také k útoku balistické rakety. Turecký prezident prohlásil, že jeho země bude i nadále podporovat Ázerbájdžán. Prohlásil, že boje budou trvat, dokud nebude Horní Karabach osvobozen. Naopak prezident Vladimir Putin si telefonoval s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem. Arménská armáda sestřelila pět ázerbájdžánských letadel a tři helikoptéry.

 

14:00 - Ministr zdravotnictví Roman Primula ve svém vyjádření pro veřejnost mimo jiné uvedl, že použití kontaktů při návštěvě restaurace je běžné v mnoha demokratických zemích. Naznačil, že není důvod tento systém použít při zhoršení situace použít i u nás. Stejně tak zdůvodňoval opatření týkají se rozdílných omezení při návštěvě divadla nebo sportoviště. Vysvětlil, a to s odvoláním na odborné názory rovněž, proč je omezován právě zpěv. V úvodu mluvil o tom, že nastupoval na post ministra v mimořádně obtížné situaci. Nakonec oznámil, že příští týden zveřejní strategii ministerstva v boji proti Covid-19.

 

15:00 - Mike Pomepeo, který je na návštěvě v Chorvatsku upozornil na nebezpečnost čínských investic. „Jestliže se jedná o projekt dotýkající se národní bezpečnosti, musí být bezpečnost prioritní. Jestliže se v tendru objeví jako účastník levný projekt čínské komunistické strany, stává se vysokým nebezpečím pro občany. Věřím, že vedení Chorvatska bude dostatečně moudré ve svém rozhodování ve prospěch svého lidu,“ řekl Pompeo. Důvodem jeho upozornění je zvětšení čínských investic v Chorvatsku, například na budování mostu na poloostrov Pelješac.

 

16:00 - Zatímco světoví státníci litují Donalda Trumpa, šéfredaktor čínského deníku Global Times Hu Xijin píše na twitteru, že americký prezident a první dáma zaplatili cenu za to, že snižovali význam nemoci Covid-19. „Zprávy poukazují na vážnost pandemické situace v USA. Bude to mít negativní účinek na image Trumpa a USA a mohlo by se to negativně odrazit na jeho znovuzvolení,“ píše šéfredaktor státního deníku psaného v čínštině a angličtině.

17:00 - V Horním Karabachu byl v bojích zasažen mikrobus s ruskými a arménskými novináři.