Jdi na obsah Jdi na menu

***5.10.2020***

5. 10. 2020

***- Syn arménského premiéra Ašot Pašinjan narukoval do první linie bojů proti Ázerbájdžánu. "Moji bratři, moji přátelé je čas, abychom splatili dluh své zemi," uvedl syn premiéra na sociálních sítích. Stalo se tak, když jeho otec vydal prohlášení, aby muži kteří se letos vrátili z vojenské služby, znovu narukovali.

 

***- Srbsko chce od Turecka nakoupit drony. Bayraktar, které se osvědčily v bojích v Sýrii, Libyi, Iráku a nyní v Horním Karabachu. Podepsat kupní smlouvo odletěl do Turecka podepsat ministr financí Siniša Mali a náměstek ministra obrany Nenad Miloradović. Připomeňme, že Srbsko rozvíjí četné obchodní vztahy s Tureckem a v minulém týdnu byl na jednání v Turecku prezident Vučić, který zde jednal s prezidentem Erdoganem. Účelem bylo jednání o  budování nové velké industriální zóně v Srbsku.

 

***- Ursula von der Layenová jde do izolace, neboť během své návštěvy v Portugalsku byla v kontaktu s osobou nakaženou Covid-19. Vzhledem k tomu, že ke kontaktu došlo 29. září, v izolaci bude předsedkyně komise pouze do 6. října. Von der Layenová se nechává pravidelně testovat dvakrát týdně.

 

*** - Bělehrad začne za rok v prosinci 2021 s výstavbou metra. První linka metra bude stát 1,8 miliardy euro.a druhá 2,2 miliardy.

 

*** - Další „morová rána“. V Německu se začala šířit africká chřipka prasat, a to ve východní části země. Nákaza se objevila v Braniborsku a rozšířila se od jednoho zvířete, kdy nákaza byla zjištěna 10. září a dodnes již bylo registrováno 49 nakažených kusů. Jedná se vše o případy domestikovaných prasat.

Připomeňme, že koncem června v Číně byl objeven u prasat nový virus chřipky, který potenciálně může způsobit novou pandemii. Tento nový prasečí virus dokáže infikovat lidi. Doufejme, že tyto dva případy spolu nesouvisí.

 

***- V bojích v horním Karabachu zemřel několikanásobný mistr Arménie ve vzpírání  Tatul Harutyunyan. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval obě bojující strany k příměří. Upozornil, že "neexistuje žádné vojenské řešení pro Náhorní Karabach".

 

*** – Dvaadvacetiletý útočník Fiorentiny Federico Chiesa byl prodán za 50 milionů euro do Juventusu. Zájem měl i Manchester United. Letos Juventus zaplatí Fiorentině 2 milion, příští sezónu 8 milionů a v roce 2022 zbytek 40 milionů euro. Kluby mezi sebou jednaly celé léto a k dohodě došlo až v předposlední možný den přestupového období.

 

*** - Nositeli Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii pro rok 2020 jsou tři vědci, kteří měli hlavní zásluhu na objevu viru způsobujícího hepatitidu typu C. Oceněni byli Harvey Alter, Michael Houghton a Charles Rice.

 

*** - Americký Kongres chce vydat rezoluci (viz) k 25 letům uzavření daytonské dohody o míru v Bosně. Rezoluce má odsoudit válečné zločiny, které se na bosenském území odehrály a stvrdit americkou podporu Bosně a Hercegovině její snaze o přidružení k EU.

 

*** - Na turnaji Roland Garros vznikla panika, když německý tenista Alexander Zverev musel pro vysokou teplotu a nachlazení vzdát svůj zápas v boji o čtvrtfinále pro dýchací potíže. Organizátoři tvrdili, že před dvěma dny byl Zverev testován s negativním výsledkem na Covid-19. Zverev se nyní bude muset znovu podrobit testu.