Jdi na obsah Jdi na menu

***7.10.2020***

7. 10. 2020

*** - Překvapivé. Velký počet Američanů hlasuje již měsíc dopředu. Ovlivní to volbu prezidenta, ptají se mnozí. Hlasovalo jíž více než 4 miliony voličů, což je o 75 tisíc větší počet než v roce 2016. Je to ovlivněno tím, že řada státu umožnila předem hlasování poštou. Profesor Michael McDonald z Univerzita na Floridě uvedl, že předpokládá až 65 procentní voličskou účast (150 milionů voličů) a to by byla největší účast od roku 1908. Předčasná velká účast je způsobena, podle McDonalda tím, že lidé chtějí co nejdříve rozhodnout o budoucnosti Trumpa.

*** - Americký prezident Donald Trump vydal nařízení, aby se zveřejněly všechny dokumenty týkající se údajného vměšování Ruska do předchozích amerických prezidentských voleb.

*** - Proti učitelce Rade Višnjić z Baru bude podle nařízení ministerstva školství vedeno disciplinární řízení, neboť svým žákům prostřednictvím sociální sítě Viber dala svým žákům doporučení, aby se účastnili modliteb. Černohorské ministerstvo pro lidská práva doporučilo učitelce, aby dala výpověď. Učitelka údajně „brutálním způsobem se snaží ve škole zavést církevní a politickou indoktrinaci.“ Stejná učitelka již dříve dostala od ministerstva napomenutí, když její žáci na hodině kreslení malovali trikoloru, což je označení srbské vlajky a nikoli černohorské

.

***- Hlavní město Náhorního Karabachu je bombardováno. Mluvčí arménského ministerstva obrany Arcrun Ovanisjan oznámil, že na íránské hranici se shromažďuje ázerbájdžánská armáda k útoku a využívá íránského území, aby nemohla být napadena.

 

***- Rusko ke konfliktu v Náhorním Karabachu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se vyjádřil, že smlouva o obraně v rámci společenství platí pro Arménii a nikoli pro Náhorní Karbach. „Otázka zajištění bezpečnosti platí pro země členy společenství v tom případě, když tato země se stane cílem agrese,“ uvedl Peskov. 

 

***-  Francouzka Emmanuelle Charpentierová a Američanka Jennifer Doudnaová získaly Nobelovu cenu za chemii. Obě vědkyně se podílely na vývoji takzvaných molekulárních nůžek CRISPR-Cas9, s jejichž pomocí mohou vědci s vysokou přesností změnit DNA živočichů, rostlin a mikroorganismů.