Jdi na obsah Jdi na menu

***8.10.2020***

8. 10. 2020

*** - Na Stěpanakert dopadaly přes noc opět rakety. Agentura TASS píše, že mělo na město dopadnout kolem 30 raket. V interview pro Euronews arménský premiér Nikol Pašinjan prohlásil, že válkou nelze konflikt vyřešit. Podle něj by Náhorní Karabach s většinovým arménským obyvatelstvem měl zůstat samostatný v rámci Ázerbájdžánu. Ilhan Alijev, ázerbájdžánský prezident pro stejné médium uvedl, že příměří nelze dosáhnout jednostranným vyhlášením a k jeho dosažení jsou nutná dvoustranná jednání. Podle Alijeva Arménie napadla ázerbájdžánské vojenské pozice, infrastrukturu a civilní obyvatelstvo.

 

*** - Chaos v Kyrgygzstánu a uzavřeny hranice. V nedělních parlamentních volbách v této středoazijské zemi se do parlamentu mohou dostat čtyři politické strany. Proti výsledkům protestovaly tisíce lidí, vtrhli do úřadu prezidenta Soorombaje Žeenbekova a navíc z vězení osvobodili bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. Prezident Soorombaj Žeenbekov začal vyjednávat s představiteli politických stran, když parlament nedokázal najít řešení v sestavení vlády. Tři opoziční strany navrhly své kandidáty na prozatímního předsedu vlády, kteří budou muset dohlížet na opakované hlasování v nadcházejících měsících. Pro bezpečnost země byly uzavřeny státní hranice. Šéf ruské bezpečnostní služby FSB Alexander Bortnikov, ve středu hovořil s novým úřadujícím šéfem bezpečnosti v Kyrgysztanu Omurbekem Suvanalijevem.

 

*** - Obavy u sousedů z Covid-19. Německo po včerejším nárůstu nakažení – 4058 případů se obává, že denní nárůst může dosáhnout deseti tisíc denně. V současnosti je zde 311 113 onemocnělých na Covid-19. V Rakousku dochází ke sporům, když se zvětšuje počet nakažených, včera bylo hlášeno 1209 případů. Vídeňští zastupitelé se rozhodli, že se nebudou účastnit zasedání krizového štábu a že rozhodování ponechají zdravotním expertům. Ve Vídni byl hlášen nárůst přes 600 onemocnění denně.

 

***- Švédská akademie ve Stockholmu oznámila, že letošní Nobelovu cenu za literaturu získala americká básnířka Louise Glücková (*1943) .  Spisovatelka patří mezi nejvýznamnější současné americké básníky. V roce 1993 získala Pulitzerovu cenu za sbírku Divoký kosatec (jejíž český překlad vyšel roku 2007). Její nejnovější sbírka Faithful and Vituos Night je z roku 2014. Ve své poezii se zabývá traumatem, smrtí a východisky z bolesti.

 

***. Milo Djukanović, prezident Černé Hory podal předsedovi parlamentu návrh, aby vedoucí koalice vítězné ve volbách Zdravko Krivokapić dostal mandát k sestavení černohorské vlády. Volby se konaly konce srpna a zvítězila v nich koalice „Za budućnost Crne Gore – Demokratski front“ vedená Krivokapićem.